Design Lab 2009 to siódma edycja organizowanego co roku, międzynarodowego konkursu dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego. Electrolux chce po raz kolejny zachęcić młodych projektantów z całego świata do stworzenia przemyślanych projektów urządzeń domowych przyszłości. Tym razem mają to być produkty, które zadecydują o tym, w jaki sposób w ciągu następnych dziewięciu dekad ludzie będą przygotowywać i przechowywać żywność, prać ubrania oraz zmywać naczynia.
Pomysły projektantów powinny odpowiadać na kluczowe potrzeby konsumentów, być dostosowane do wymagań czasu i przestrzeni, mieć walory edukacyjne oraz pozwalać na indywidualizację. Termin rejestracji zgłoszeń na konkurs za pośrednictwem strony internetowej upłynie 31 maja 2009.
Jury złożone ze światowej klasy projektantów i ekspertów oceni pomysły studentów pod kątem intuicyjności wzornictwa, innowacyjności oraz adekwatności do oczekiwań konsumentów. Finał konkursu, na którym zostaną zaprezentowane modele najciekawszych urządzeń, odbędzie się w Londynie w drugiej połowie roku.
O konkursie Electrolux Design Lab
Od 2003 w konkursie Electrolux Design Lab wzięły udział tysiące studentów wzornictwa z całego świata. Finał konkursu odbywa się co roku w innym mieście i jest światowym wydarzeniem medialnym. Miasta w których odbyły się finały poprzednich edycji to Zurych, Paryż, Barcelona, Sztokholm, Nowy Jork i Budapeszt. W zeszłym roku główną nagrodę w konkursie na urządzenia dla Generacji Internetu zdobył Stefan Buchberger, student wzornictwa z Austrii. Zwycięski projekt to Flatshare - modułowa, przenośna chłodziarka dla współlokatorów.
Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej: www.ElectroluxDesignLab.com
Projekty, które znalazły się w finale Konkursu Electrolux Design Lab 2008
Finał szóstej edycji międzynarodowego konkursu dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego Electrolux Design Lab 2008 odbył sie w Zurychu. Na konkurs wpłynęło ponad 600 projektów z 49 krajów, w tym 17 z Polski.
Tematem tegorocznej edycji konkursu były urządzenia domowe adresowane do przedstawicieli tzw. Generacji Internetu. Należą do niej młodzi profesjonaliści, osoby bardzo zajęte, niezależne, zwracające uwagę na marki i dbające o środowisko naturalne. W ich życiu ważną rolę odgrywa technologia oraz aktywny udział w społecznościach internetowych.
Projekty nadsyłane na konkurs, to pomysły na urządzenia domowe, które w perspektywie najbliższych 2-3 lat byłyby wykorzystywane do przechowywania żywności, gotowania i/lub prania. Jury wyłoniło zwycięzców spośród 9 projektów, które znalazły się w finale konkursu.
Pierwsze miejsce - Flatshare
Zwycięski projekt to Flatshare, chłodziarka dla współlokatorów, wymyślona i zaprojektowana przez Stefana Buchbergera, studenta wzornictwa z Uniwersytetu w Wiedniu. Flatshare składa się ze stacji bazowej do której można podłączyć cztery przenośne moduły. Moduły dają każdemu użytkownikowi jego własną przestrzeń w chłodziarce. Dzięki kolorowym nakładkom oraz dodatkowym elementom, takim jak np otwieracz do butelek czy tablica na notatki, każdy użytkownik może nadać swojemu modułowi indywidualny charakter. Rączki umieszczone z boku każdego modułu ułatwiają transport. Nagradzając urządzenie Flatshare, jury doceniło jego innowacyjność, dopasowanie do potrzeb Generacji Internetu, atrakcyjne, kolorowe wzornictwo oraz możliwość nadania każdemu modułowi indywidualnego stylu.
Drugie miejsce - iBasket
Projekt innowacyjnego połączenia kosza na brudną bieliznę z pralką iBasket wymyślony przez studenta z Chin, Guopenga Lianga, zajął drugie miejsce w konkursie. Przezroczysty iBasket, to nie tylko kosz do przechowywania brudnych ubrań, ale także pralka, która uruchomi się automatycznie, gdy zostanie zapełniona. iBasket jest urządzeniem bezprzewodowym,
sterowanym przy pomocy pilota, a jego praca może być monitorowana na ekranie komputera osobistego.
Trzecie miejsce – Coox
Projekt stołu-kuchenki na kółkach stworzony przez studenta z Francji, Antoina Lebruna, zajął trzecie miejsce w konkursie. Coox to stół do gotowania z płytą indukcyjną, który można adaptować do własnych potrzeb. Pozwala gotować i jeść posiłki, samemu lub w towarzystwie gości, w dowolnie wybranym pomieszczeniu domu. W zależności od okoliczności, Coox może być przedłużeniem stołu w jadalni, stolika do kawy, a nawet biurka. Coox wykorzystuje do gotowania technologię indukcji, która sprawia, że trzy ceramiczne pola grzejne na szklanej powierzchni przeznaczonej do gotowania stygną natychmiast po zakończeniu procesu gotowania.
Pozostałe 6 projektów, które znalazły się w finale to:
Wykorzystująca energię kinetyczną torba chłodząca E-bag, zaprojektowana przez studenta z Węgier, Apora Püspöki. Im dłuższy spacer, tym zimniejsze będą napoje i przekąski w niej przechowywane. System chłodzący E-bag wykorzystuje bowiem energię kinetyczną, którą uzyskuje się dzięki kołysaniu torbą w tę i z powrotem w trakcie przechadzki. Torba ma obrotowy uchwyt przymocowany do dynamo, które ładuje baterię magazynującą energię powstałą w wyniku ruchu ramion. System chłodzący wykorzystuje tak zwaną technologię Peltier, rodzaj pompy ciepła, która transferuje ciepło z jednej strony urządzenia na drugą. Pojemność E-bag wynosi około 3 litrów.
Generator przepisów Sook, projekt amerykańskiego studenta, Adama Brodowskiego. Sook to projekt bezprzewodowego kuchennego asystenta, który generuje i wyświetla przepisy oraz pozwala dzielić się nimi, wprowadzając w ten sposób społeczność internetową do kuchni. Sook został wyposażony w serię czujników, przy pomocy których rozpoznaje rodzaj jedzenia umieszczony na lub w pobliżu jego deski do krojenia. Poza ustaleniem wagi i wilgotności, Sook przy użyciu wbudowanego elektronicznego języka analizuje smak poszczególnych składników, tak by ich kombinacja dawała jak najlepszy efekt. Kiedy poszczególne produkty dodawane są do przepisu, są one jednocześnie zapisywane i wyświetlane na ekranie Sook. Gotową potrawę można przy pomocy Sook sfotografować i wysłać znajomym jej zdjęcie wraz z przepisem.
Stratosphere stojak czyszczący ubrania zaprojektowany przez studenta z Węgier, Attillę Sáfrány. Stratosphere pochłania znajdujące się na ubraniach bakterie i mikro-zanieczyszczenia, takie jak cząsteczki potu lub dymu z papierosów. Zanieczyszczone powietrze przechodzi przez filtr HEPA, a następnie jest dezynfekowane w specjalnej komorze przy pomocy światła ultrafioletowego. Praktyczny i efektownie wyglądający stojaka
Stratosphere pozwala odświeżyć i zdezynfekować ubrania, które zamierzamy ponownie założyć.
Składana indukcyjna płyta grzejna Vesta wymyślona przez studenta z Niemiec, Matthiasa Pinkerta. Zlewy oraz płyty grzejne zajmują dużo miejsca w małych kuchniach. Płaską płytę indukcyjną Vesta można po złożeniu oprzeć o ścianę lub schować, aby w momencie kiedy nie jest potrzebna, uzyskać więcej miejsca do przygotowywania posiłków. Urządzenie posiada skaner czytający chipy RFID, które prawdopodobnie już wkrótce zastąpią kody kreskowe umieszczane na opakowaniach produktów. Takie chipy mogą zawierać informacje na temat czasu i temperatury gotowania, a nawet propozycje przepisów. Tak więc, Vesta oszczędza nie tylko miejsce, ale i czas.
Projekt kuchni w szafce z szufladami Drawer Kitchen studenta z Korei Południowej, Nojae Parka. Drawer Kitchen mieści w sobie chłodziarkę, płytę grzejną, blat przy którym można jeść posiłki i szufladę na naczynia, a zajmuje tyle miejsca, ile szafka na dokumenty umieszczana pod biurkiem. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które większość czasu spędzają przed komputerem w ciasnych mieszkaniach. Kuchnia w szafce z szufladami
Drawer Kitchen pozwoli im ugotować posiłek pozostając w pobliżu biurka z komputerem.
Przenośny toster-drukarka Scan Toaster zaprojektowany przez studenta z Korei, Sung Bae Changa. Urządzenie zostało wymyślone dla osób, które nie mają rano czasu i cierpliwości, żeby czekać, aż upieką się ich tosty. Scan Toaster można zabrać ze sobą do pracy, podłączyć do komputera przy pomocy łącza USB i wydrukować za jego pomocą artykuł lub zdjęcie na kawałku pieczywa. Wiadomości, sport i aktualna pogoda wydrukowane na toście? Dzięki projektowi Scan Toster to możliwe.